Rehabilitacja Nadii

Ataksja Friedreicha– taką diagnozę postawili lekarze w połowie maja br. w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi dla małej Nadii, naszej podopiecznej. Nadia ma 4 lata, ataksja to choroba, która zaburza koordynację ruchową, co powoduje, że Nadia nawet na prostej nawierzchni często upada, nie może wykonywać prostych czynności, takich jak: wejście po schodach sprawne czy samodzielne jedzenie. Konieczna jest całodobowa opieka osoby dorosłej, gdyż nawet umycie zębów musi odbywać się pod kontrolą.

Obecnie choroba Nadii, a właściwie, jej przyczyny są konsultowane z różnymi lekarzami. Z racji nieustających objawów, chcąc w miarę normalnie funkcjonować i nie odbierać dzieciństwa Nadii rodzice pragną zakupić wózek Maclaren, który ułatwi przemieszczanie dziewczynki. Ponadto, aby w zacząć w pełni funkcjonować potrzeba jest rehabilitacja, która nie jest refundowana przez NFZ. Dlatego Fundacja Włącz Się postanowiła pomóc małej Nadii przekazując pomoc finansową dla rodziców dziewczynki. Mamy nadzieję, że ćwiczenia rehabilitacyjne pomogą Nadii w walce z chorobą. Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia dziewczynce i rodzicom!