Szukamy szpik dla Hani

Byliście niesamowici!

Oczywiście nie mogliśmy odmówić pomocy naszej koleżance Dominice, która bez najmniejszego zastanowienia postanowiła pomóc swojej cioci Hani. W związku z tym 29 sierpnia włączyliśmy się w Dzień Dawcy Szpiku dla Hani i innych chorych osób.

Należy zauważyć, że oddanie szpiku jest zupełnie bezpieczne i nie zagraża życiu i zdrowiu oddającego. Zarejestrować może się każdy zdrowy człowiek, pomiędzy 18 a 45 rokiem życia, a rejestracja polega jedynie na pobraniu 10 ml krwi i zajmuje około 2 minut. Łatwe, proste i … przyjemne. Oczywiście są również przeciwskazania, o których można poczytać na stronie Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu, którego pracownicy od godzin porannych pobierali waszą krew.

Najważniejsze, że cała procedura Was nie wystraszyła, a do akcji zgłosiło się niemal 80 osób. Jedynym ograniczeniem, które nie pozwoliło pobrać krwi wszystkim chętnym, był nieubłagany czas. Wiemy jednak, że aż 44 osoby zostały przyjęte do światowego rejestru potencjalnych dawców szpiku BMDW. Czyli jest wyśmienicie!

Nasz udział nie był w sumie znaczący. Nasi wolontariusze  pomogli Dominice w sprawach organizacyjnych w naszej Centrali i przygotowali słodki, regenerujący poczęstunek. Mamy nadzieję, że czekolada Wam smakowała?

Oczywiście w tym miejscu należą się Wszystkim dawcom wielkie brawa i ukłony. My zaś serdecznie dziękujemy, że mogliśmy pomóc i polecamy się na przyszłość. Hani natomiast życzymy jak najszybszego odnalezienia „bliźniaka” i rychłego powrotu do zdrowia.

Dzięki ogromne. Jesteście wielcy…