Spotkanie wigilijne z dziećmi z jastrowskich placówek

Jak co roku Wolontariusze Fundacji "Włącz się!” przygotowali świąteczny wyjazd dla podopiecznych Fundacji - dzieci i młodzieży z Jastrowia i okolic będącymi na co dzień wychowankami rodzinnych domów dziecka i placówek szkolno-wychowawczych.

Podobnie jak w ubiegłym roku droga poprowadziła nas do Poznania.

Zaczęliśmy od zwiedzania Portu Lotniczego „POZnań-Ławica”. To międzynarodowe lotnisko, które obsługuje loty po całej Europie i mogliśmy przez kilka godzin poznać część jego pracy. Jak każdy pasażer najpierw przeliśmy odprawę, dowiedzieliśmy się co to jest check-in i odebraliśmy karty pokładowe. Poznanie całego terminala zakończone kontrolą bezpieczeństwa - na szczęście wszyscy przeszli ją pomyślnie ;)

Następnie strefa wolnocłowa, szybka przekąska w hali odlotów i boarding przy właściwym gate… czyli wyjście do samolotu. Autokarem lotniskowym pojechaliśmy wprawdzie do samolotu, ale tym razem nie był to nasz lot. Ale za to odwiedziliśmy strażnicę Lotniskowej-Służby Ratowniczo-Gaśniczej. Byliście kiedyś w prawdziwym wozie strażackim na lotnisku?! My tak!

Jeszcze tylko powrót do hali przylotów i ruszyliśmy w dalszą drogę.

Mówi się, że Poznań jest stolicą Krainy Podziemnej Pomarańczy więc nie mogliśmy nie odwiedzić Poznańskiego Muzeum Pyry - czyli miejsca w całości i wyłącznie poświęconego kartoflom, ziemniakom a mówiąc po poznańsku pyrom.

To była prawdziwa podróż w czasie - od XVI wieku w Peru, przez Wiedeńską Odsiecz Jana III Sobieskiego, pilnowane przez wojsko pola ziemniaków króla Prus Fryderyka II, pyry w mundurkach w czasie Powstania Wielkopolskiego, zbieranie stonki i szkolne wykopki w czasach nam bliższych. Mogliśmy posadzić swoją pyrę, przygotować pieczonego ziemniaka i przygotować pierniczki z ciasta z mąki ziemniaczanej. Ponieważ czas i wyjazd jest świąteczny spotkaliśmy też wielkopolskiego Gwiazdora, w baranim futrze, z kosturem i baranicą na głowie - kto był przez cały rok grzeczny, uważny i powiedział wierszyk ten zasłużył :) Świąteczne tradycje z Wielkopolski dopełniliśmy wspólnym śpiewaniem kolęd.

Dobrych Świąt i Dobrego Nowego Roku!?"