PIKNIK DLA NIEPEŁNOSPRAWNYCH ZORGANIZOWANY PRZEZ WOLONTARIUSZY Z OŁAWY

"Warto pomagać w każdy sposób" - to hasło przewodnie cudownej inicjatywy, jaką z olbrzymią klasą, wielkim sercem i szerokim uśmiechem zrealizowali zeszłoroczni zwycięzcy Konkursu Wolontariat roku 2017!

16 września Wolontariusze Fundacji Włącz Się, pracownicy salonu Media Expert w Oławie, spędzili cudowny dzień razem z podopiecznymi Fundacji Krok po Kroku, która powstała, żeby wspierać osoby niepełnosprawne intelektualnie i ich rodziny.

Załoga z Oławy skrupulatnie i idealnie przygotowała się do tego dnia. Zadbali o każdy szczegół i detal, aby te dzień stał się wyjątkowy dla wszystkich uczestników pikniku. Uczestników imprezy było łącznie ok. 50 -  wspaniałych, wesołych i otwartych ludzi. Odwiedzili ich również podopieczni i wolontariusze Fundacji "Zielony Parasol" ze swoimi rodzinami.

Całej imprezie towarzyszyła zabawa i pyszne domowe jedzenie, grała muzyka, do której wspólnie wszyscy tańczyli.  Były również bańki mydlane oraz wspólne malowanie obrazów.

Punktem specjalnym imprezy był pokaz Dogoterapii, gdzie osoby niepełnosprawne mogły mieć naprawdę bliski kontakt ze zwierzętami. Dzięki straży pożarnej i firmie Rotamed można było uczestniczyć w szkoleniach pierwszej pomocy i pokazie wozu strażackiego.

"Wszyscy dostaliśmy dużą lekcję pokory widząc z jakimi problemami walczą na co dzień podopieczni Zielonego Parasola" - przyznaje Koordynatorka projektu - Ewelina. "Bardzo cieszymy się że mogliśmy chociaż na jeden dzień pomóc im zapomnieć o swoich chorobach  - dodaje.